Yläluokkasafari ja luokkaviha

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret järjestivät tälle viikolle Yläluokkasafarin eli opastetun bussimatkan Päähesen alueen ökyalueille, mukaanlukien Westend, Kuusisaari ja Sundsberg. Tämä ei ole varsinaisesti uusi idea, Ruotsissa näitä on jo järjestetty iät ja ajat. Silti, se mitä tästä seurasi oli se että hyvätuloisilla ja hyvätuloisten peesaajilla tuli tippa linssiin ja pissat housuun hyvin kollektiivisesti. Miljonääri Angrybirds-Vesterbacka muun muassa kutsuu opintotuella eläviä vasemmistolaisia eliitiksi.

luokkaviha2.PNG
Kas kun Kaius Niemi ei sano että köyhän pitää ottaa lakki päästä kun suuri hyväntekijä Vesterbacka tulee vastaan

Sinänsä itsekin olen kritisoinut erinäisistä syistä koko safarin ideaa, mutta se näytti reaktioiden perusteella toimivan oikein hyvin.

Tässä Päivärinnan klipissä näkyy hyvin se että miten miljonäärillä menee tunteisiin. Pro Westend -yhdistyksen PJ taas yrittää kertoa siitä miten Westendissä asuu ihan tavallisia ihmisiä. Mitä nyt Westendissä keskitulot on noin kuusi kertaa se mitä Otaniemessä. Kaikki ihmiset ovat tavallisia mutta toiset ovat jostain syystä paljon enemmän menestyneitä kuin toiset.

Jos on jonkinlaiset pohjat yhteiskuntatieteessä, tietää sen että jo valmiiksi varakkaat rikastuu helpommin ja köyhät pysyvät pääosin köyhinä vaikka tekisivät mitä. Ja jos on hyvät lähtökohdat elämään ja sosiaaliset turvaverkot, on helpompi opiskella ja työllistyä. Sehän siinä on pohjimmiltaan se suuri epätasa-arvo. On lottovoitto syntyä Westendiin, mutta Turun Pernoon syntyminen on vähän niinkuin olisi voittanut paketin Juhla Mokkaa bingossa.

Täällä ei siis olla tasa-arvoisia. Ja miljonäärin mielestä sen osoittaminen on luokkavihan lietsomista. Saatatte ehkä arvata että mitä mieltä minä olen luokkavihan lietsomisesta. Minusta se on parempaa kuin keskiolut. Siteerataanpa tässä yhtä twitterin anarkistia eli Niko Ravattista.

luokkaviha1

Viha tosiaan on rakentavaa. Luokkaviha ei ole verrattavissa rasistiseen vihaan, luokkaviha kumpuaa sortavista rakenteista. Luokkaviha herättää ihmisen ajattelemaan että miksi hänellä menee huonosti ja muilla hyvin, ja miksi vastaus hyvin harvoin on se että hän tekee jotain väärin.

Rikkaat näet eivät itse luo rikkauksiaan. Melkein poikkeuksetta rikkaus on joko perittyä tai sitten se kiskotaan suoraan työntekijän tuottamasta lisäarvosta, ilman että rikas ihminen tuottaa itse mitään. Ei Vesterbackakaan ole itse tehnyt Angry Birdsiä alusta loppuun eikä Jorma Ollila rakentanut Nokian puhelimia. Joku muu teki sen työn muttei koskaan nähnyt kuin murto-osan työnsä tuotosta. Rikas saattaa toki tehdä paljon töitä sinänsä, niinkuin moni yrittäjä tekee, mutta silti suurin osa rikkaiden kapitalistien omaisuudesta kertyy muiden työstä.

Varmaan tässä kohtaa huomaa että rikkaiden rikastuminen nimenomaan vaatii sitä että jotkut pysyy köyhinä.

Jo Adam Smith tajusi sen, että järjestelmä jossa joku pystyy omistamalla tiettyä hyödykettä rikastumaan tekemättä tuottavaa työtä on perusteellisesti viallinen. Ne rikkaat sijoittajat ovat juuri tätä ryhmää. Toki näitäkin aina puolustetaan sillä että he maksavat niin ja niin paljon veroja, mutta parempihan olisi jos tässä maassa ei olisi yhtään voittoon pyrkivää asuntosijoittajaa, joiden ainoa todellinen panos yhteiskuntaa on nostaa asumisen hintaa.

Toki rikkaiden asuinalueilla asuu myös pikkuporvaristoa, eli vaikkapa tämä kirurgi joka pöyrilöityi ja närkästyi siitä että ESVN kutsui rikkaita vapaamatkustajiksi. Siihen on syynsä miksi Wilhelm Reich teoksessaan Fasismin massapsykologia totesi että reaktionäärinen pikkuporvaristo on fasismin tärkein kasvualusta. Jos joku vaatii taloudellista tasa-arvoa, pikkuporvaristo on valmis vaikka väkivaltaan estääkseen sen.

Siinä hieman taustaa. Sitten henkilökohtainen näkemykseni.

Minä tienaan omien laskujeni mukaan vähän alle kymmeneksen siitä mikä on Westendin keskitulotaso. Aina vähän väliä ei ole rahaa ruokaan. Juuri eilen kiroilin sitä että kengän sauma on ratkennut ja pitää taas kantaa rahaa suutarille, jotta saa kengät kuntoon. Talvikenkiä en ole omistanut pariin vuoteen.

Aikooko joku tosissaan väittää että minun pitäisi yhtään kiinnostua siitä mitä mieltä joku rikas on arvostelusta? Minä en edes elä samassa maailmassa kuin Vesterbackat ja kuusisaarelaiset kirurgit. Nämä vetoaa että ovat tehneet kovaa työtä menestyäkseen ja vaativat nyt arvostusta siitä hyvästä, että osallistuvat yhteiskuntaan maksamalla veroja. Ihan kaikki maksaa veroja koska se on se yhteiskuntaan osallistumisen laillinen minimi. Se ei ole mitään sankaruutta tai saavutusta. Olen minäkin tehnyt kovasti työtä, palkattakin saadakseni itselle paremman taloudellisen aseman mutta guess what? Minä en onnistunut siinä missä joku muu onnistui, merkittävästi siksi että lähtökohtani olivat erilaiset. Palkinnoksi tästä rikkaat ihmiset sanoo loiseksi, kun ei ole töitä suurtyöttömyyden aikana.

Todellakin minusta rikkaat yhteiskuntaluokkana eivät ansaitse yhtään mitään. Minä kannatan radikaalia tasa-arvoa jossa kaikki ovat samalla viivalla ja höpinät siitä miten lääkärin pitää saada kuusi tai kahdeksan kertaa enemmän palkkaa kuin sairaanhoitajan, joka tekee raskaampaa työtä, ovat jääneet historiaan. Kukaan ei tarvitse viiden tonnin palkkaa ja kukaan ei tarvitse kartanoa Westendissä.

Se on se maailma mitä rikkaat pelkäävät: maailma jossa he eivät voi olla rikkaita riistämällä muita.

luokkaviha3
en edes tiedä kuka tämä Tero on mutta Tero voisi juosta perseeseen
Advertisements
Yläluokkasafari ja luokkaviha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s