Älä kritisoi nuoria!

Päätän kerrankin kirjoittaa asiasta mihin itsekin varmasti syyllistyn, eli nuorien kritisoimiseen.

old man yells at cloud.png

Kehitys yhteiskunnassa on sellaista, että ennemmin tai myöhemmin melkein jokainen putoaa yhteiskunnallisen kehityksen kärryiltä. Sen voi välttää lähinnä tietoisella työllä, mutta niinkuin kirjoitukseni Pirkko Saisiosta osoittaa, ihminen on voinut olla joskus hyvinkin skarppi ja vähemmistöjen puolustaja, mutta jäänyt ajastaan pahasti jälkeen.

Itsekin olen joskus aiempina vuosina ihmetellyt jotain tumblr-aktivistiskeneä mutta ne ihmisethän on jotain 12-20 vuotta itseäni nuorempia! Ei ihme ettei meillä ole aina yhteistä kieltä. Olen myös törmännyt aktivisti- ja feministipiireissä nuoriin tyyppeihin jotka on vaan kertakaikkisesti miljoona kertaa fiksumpia kuin minä itse olen ja skarpimpia myös.

Ihmisiä aina ärsyttää se miten nuoret kokee asiakseen kritisoida maailmantilaa ja yhteiskuntaa. Selkein osoitus siitä on aina miten Suomessa valtaapitävät keski-ikäiset miehet halveksuu nuoria naisia, jotka kehtaavat puhua feminismistä kysymättä miehiltä ensin lupaa että sopiiko tällainen heille. Myös: vanhat punkkarit ja vanhat vasemmistolaiset, joilla on valtavia ongelmia feminismin ja radikaalin tasa-arvon kanssa ylipäätään. Aina tulee samaa huutoa: eikö olisi tärkeämpiäkin asioita joista huolehtia? Jotenkin sattumalta nämä tärkeämmät asiat on myös aina niitä jotka koskettaa gubbeja itseään.

Se ei ole meidän homma kritisoida nykynuoria. Nykynuoret joutuu kohtaamaan totuutena sen, että koulutusmahdollisuuksia ja työllistymismahdollisuuksia ei ole, ympäristökatastrofit painaa päälle ja suuret ikäluokat lässyttää siitä miten nykyään nuoriso on pilalla. Meidän pitäisi ehkä yllättyä siitä että nuoremmat sukupolvet jaksavat ylipäätään kiinnostua mistään maailmassa, joka suuret ikäluokat pilasivat.

Ja me 1980-luvulla syntyneet voisimme hyväksyä sen että monilla meistä on enemmän yhteistä niiden nuorempien kanssa kuin vanhempiemme. Meilläkään ei ole mahdollisuuksia siihen elämäntasoon ja siihen nimenomaan pitäisi reagoida vaatimalla suurempaa oikeudenmukaisuutta kaikille. Ei pelkästään omien etujen ajamista, niinkuin suuret ikäluokat on tehneet.

Jos meillä on tulevaisuutta, nuorissa on se, ja jos nuoret tekevät oikein, hekin aikoinaan vihaavat meitä siksi että olemme ihan perseestä ja ajasta jälkeen jääneitä.

Advertisements
Älä kritisoi nuoria!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s