Mitä poliisille olisi tehtävä?

Olen aiemmin kirjoittanut tekstejä joissa olen lähinnä keskittynyt haukkumaan poliisia, koska kehumista poliisissa ei ole. Tässä keskityn siihen mitä olisi tehtävä ja mitä olisi nykyisten rakenteiden puitteissa tehtävissä, joten tämä ei ole se mitä itse sinänsä ajaisin, vaan lähinnä ajatus josta näkisin mielelläni vaikka puoluepoliitikkojen ottavan inspiraatiota.

police never help.jpg
Tämä on siis mun varsinainen mielipide aiheesta

Poliisin ongelmallisuus tiivistyy usein siihen että poliisi on ainostaan hyvä asioissa mikä poliisia kiinnostaa. Siksi esimerkiksi henkirikostutkintoihin panostetaan koska niistä saa hyvää julkisuutta, monesti hyvin pienellä työllä. Samaten joukkojenhallintaan kaadetaan miljoonittain rahaa, vaikka käytännön tasolla joukkojenhallintapoliisia ei edes tarvita mihinkään.

Missä poliisi sitten on erityisen huono? Karkeasti sanoen, kaikessa mikä ei liity humalassa tehtyjen tappojen selvittelyyn tai maijalla ajamiseen. Tietyssä mielessä toki syy ei ole niinkään edes poliisissa, vaan keskusorganisaatioon obsessoituneessa hallinnossa Suomessa. Poliisille on jatkuvasti kaadettu tehtäviä joiden suorittamiseen ei riitä kompetenssi.

Ehdotus: poliisilta pitääkin siis poistaa tehtäviä ja siirtää ne maakuntatason uusille organisaatioille. Voitaisiin esimerkiksi luoda esitutkintaviranomaisia joiden tehtäväkenttään kuuluu ainoastaan ympäristörikokset ja metsästysrikokset.

Samaten viime aikojen uutisten valossa on ilmiselvää että poliisi ei kykene uskottavasti hoitamaan mitään ulkomaalaisvalvontaan liittyvää, joten sekin tehtäväkenttä pitäisi ottaa pois poliisilta.

Olisi myös syytä siirtää esim. aselupien valvonta pois poliisilta koska poliisi ei ole koskaan onnistunut olemaan tasapuolinen toimija mitä aselupien valvontaan tulee, vaan poliisipiiristä riippuen toiminta on voinut olla aivan mitä tahansa.

Tällaisissa uusissa organisaatioissa pitäisi todennäköisesti aloittaa täysin puhtaalta pöydältä eikä siirtää niihin vanhoja poliiseja, joiden asiantuntemus ja ammattitaito tuskin lisääntyy sillä että heidät siirtää uuteen organisaatioon. Mallia voisi ottaa Tullista, joka kouluttaa itse omat työntekijänsä tullikoulussa ja vielä tapauskohtaisesti. Jos halutaan mennä vielä pidemmälle, voitaisiin luoda esimerkiksi viranomaistoimintatäydennyskoulutus yliopistoihin.

Suuret keskusorganisaatiot eivät näytä toimivan kovinkaan hyvin, joten tätä voisi aivan hyvin kokeilla ainakin yhdellä osa-alueella.

 

Advertisements
Mitä poliisille olisi tehtävä?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s