Ylegate-uutisointi, Yle-selvitys ja miksi mitään ei tule tapahtumaan

Mauno Koivisto kuoli viime viikolla, ja moni kiitteli Koivistoa siitä että Koiviston ansiosta ei tullut uusia Kekkosia ja parlamentaarisuutta vahvistettiin. Ehkäpä näin.

Tällä viikolla ihmisiä puhuttaa Salla Vuorikosken ja kumppanien Ylegate-kirja sekä Ylen oman selvitystyön julkaiseminen. Se mihin koko homma oikeastaan tiivistyy on se että Ylen johto on elänyt iloisessa kolluusiossa poliittisten päättäjien kanssa ja Atte Jääskeläisen johdolla kriittinen uutisointi on lakaistu maton alle.

jääskeläinen.PNG
Olisi mielenkiintoista tietää mitä Jääskeläinen on saanut vastapalvelukseksi.

Suomalaisessa politiikassa voidaan yleensä pitää peukalosääntönä sitä että jos puhutaan vastuunkantamisesta, kukaan ei tule saamaan mitään seurauksia. Kaikkein vähiten kukaan joka on ollut päättämässä mistään.

Jotkut vaativat nyt kuitenkin Jääskeläisen eroa, Sipilän eroa, Orpon eroa ja niin edelleen. Kukaan ei kuitenkaan tule eroamaan ja siihen on varsin yksinkertainen syy.

Silloin kun perustuslakia lähdettiin uudistamaan aikoinaan, tärkeänä linjauksena oli juurikin tämä parlamentaarisuuden vahvistaminen ja presidentin valtaoikeuksien kaventaminen, mikä näyttää paperilla hyvältä, koska se näyttää demokraattisemmalta. Käytännön tasolla taas se ei oikein toteutunut.

Nykyisessä järjestelmässä eniten valtaa käyttää pääministeri, jota ei ole mitenkään demokraattisesti valittu ja kansa ei voi siihen vaikuttaa suoraan että kuka on pääministeri. Enemmistöhallitukset ja puoluekuri on varmistaneet sen, että kun valtaan nousee Sipilän kaltainen oligarkki, tämä pystyy nostamaan ministereiksi omat luottohenkilönsä ja sivuuttaa kaiken tavanomaisen hallinnon noin vaan, koska käytännön tasolla enemmistöhallitus ei voi hajota noin vain.

Puhutaan usein vallan kolmijaosta, mutta Suomessa tällä hetkellä eduskunta itsessään on jäänyt sellaiseen asemaan, missä se toimii kumileimasimena hallitukselle. Oikeuslaitos itsessään on Suomessa aina ollut heikoin pilari valtiossa eikä pysty takaamaan sitä että se pystyy hillitsemään pääministerin toimintaa mitenkään. Presidentillä käytännössä ei ole enää valtaa, joten ainoaksi merkittäväksi vallankäyttäjäksi koko valtiossa jää pääministeri, joka tekee mitä lystää.

On havaittavissa sellaista että moni olettaa että pääministeri olisi aina hyväntahtoinen ja hyvää hallintoa kannattava ihminen, eikä Sipilän kaltainen oligarkki joka haluaa yksin päättää kaikesta. Mutta koska Sipilä on Sipilä, ei ole ketään joka voi mitenkään lain sallimissa puitteissa puuttua tähän.

Ja siksi Jääskeläinen ei eroa, Yle tulee pysymään Sipilän kritiikittömänä äänitorvena ja äänestämisellä ei voi vaikuttaa mihinkään.

Ei olisi ehkä kannattanut luottaa päättäjien hyväntahtoisuuteen perustuslakia uudistaessa.

 

 

Advertisements
Ylegate-uutisointi, Yle-selvitys ja miksi mitään ei tule tapahtumaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s