Suomen poliisi ja reservipoliisipataljoona 101

Olen iltalukemiseksi kahlannut läpi Christopher Browningin kirjaa Ordinary Men – Reserve Police Battalion 101 And The Final Solution in Poland Ja tänä iltana saimme taas vaihteeksi nähdä tällaisia kohtauksia Pasilasta (sisältövaroitus: poliisiväkivaltaa), missä osoitetaan mieltä pakkokäännytyksiä vastaan, kuten myös Helsinki-Vantaan lentokentällä. Tilanne kehittyy hetki hetkeltä kun kirjoitan tätä, ja emme tiedä miten käy loppujen lopuksi.

Browningin kirja kertoo tavallisista saksalaisista reservipoliiseista, jotka välttivät varsinaisen sotapalveluksen mutta pääsivät tai joutuivat lopullisen ratkaisun suorittavaksi portaaksi. Hyvin harva näissä palvelleista tuomittiin sodan jälkeen vaikka syytä olisi riittänyt: juurikin nämä yksiköt suorittivat mm. joukkoteloituksia.

Osa miehistä oli vastentahtoisia, osa veti viinaa rohkaisuksi, osa hankki paikallisia hoitamaan ampumiset puolestaan ja merkittävä osa osallistui muitta mutkitta massamurhaan. Juuri kukaan ei loppujen lopuksi kieltäytynyt.

Samalla tavalla tänään Suomessa toimii Suomen poliisi. Kaikki jaksavat aina muistaa että poliisilla on velvollisuus toteuttaa nämä pakkokäännytykset, mutta minä en näe erityisemmin vastentahtoisuutta noissa poliiseissa, jotka päästävät poliisikoirat mielenosoittajien kimppuun, huitovat sattumanvaraisesti patukoillaan ja ennen kaikkea lastaavat ihmisiä, joiden joukossa lapsia, lentokoneisiin matkalle hyvin todennäköiseen kuolemaan.

Jokaisella meistä on mahdollisuus valita mitä me teemme tässä maailmassa. Yksittäinen poliisimies voi valita monesta vaihtoehdosta jos hänet määrätään suorittamaan käännytyksiä: hän voi kieltäytyä tekemästä sitä ja kohdata siitä saatavan rangaistuksen suoraselkäisesti. Hän voi soittaa töihin ja ilmoittaa olevansa flunssassa. Hän voi vaikka suoraan irtisanoutua jos niikseen tulee. Mikään näistä vaihtoehdoista ei ole tietenkään täysin vailla seurauksia, mutta mitään sellaisia seurauksia näistä ei tule etteikö niiden kanssa pystyisi elämään.

Miten poliisit sitten elää oman omatuntonsa kanssa, kun tietävät että ovat toteuttaneet sellaisen hallituksen ohjeita, joka ellei täysin lain kirjaimen merkityksissä, vähintäänkin moraalisella tasolla tekee rikoksen ihmiskuntaa kohtaan pakolaispolitiikallaan? Ei kukaan voi kiistää henkilökohtaista vastuutaan tuollaisessa kohtaa.

Advertisements
Suomen poliisi ja reservipoliisipataljoona 101

One thought on “Suomen poliisi ja reservipoliisipataljoona 101

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s