Vihreä lanka – rasismia liberaaliuden varjolla

vihreälanka1.PNG

Näin alkaa Minna Rajainmäen kirjoitus Vihreässä Langassa, tuossa Vihreiden pää-äänenkannattajassa. Menkää lukemaan se ennenkuin jatkatte. Minäkin luin. EDIT: Lukekaa sitten myös Gelawej Viyanin bloggaus aiheesta koska se on olennaisesti tärkeämpi ja parempi kuin tämä oma kirjoitukseni.

Perataan sitä hieman, noin pintapuolisesti, koska se lienee tarpeellista. Perusongelmahan tässä on että tässä näkyy hyvin ne asenteet mistä Sara Ahmed ja Slavoj Žižek puhuu sivistyneenä rasismina. Turvapaikanhakijoita ei yksilöinä tässä loukata, eikä käytetä sinänsä avoimen rasistista kieltä. Mutta kirjoittaja asettaa itsensä turvapaikanhakijoiden yläpuolelle ja esittää oman arvionsa esimerkiksi turvapaikanhakijoiden avun tarpeesta objektiivisena totuutena. Ja anekdotaalisen kokemuksensa turvapaikanhakijoiden halusta tehdä töitä myös jonain absoluuttisena totuutena.

Ehkä loppujen lopuksi raskauttavin osuus siitä tekstin rasismista ilmenee tästä, mistä ilmenee myös Vihreille tyyppinen äärimmäisen tunkkainen käsitys siitä millainen yhteiskunnan pitää olla.

vihreälanka3.PNG

Sanotaan se niinkuin se on: Rajainmäki kannattaa sitä että turvapaikanhakijoista tehdään toisen luokan kansalaisia joilla ei kerta kaikkiaan ole samoja oikeuksia kuin muilla maassa olevilla. Myös, you know, Rajainmäen ideat on perustuslain vastaisia, koska Suomessa olevalla ihmisellä on oikeus valita asuinpaikkansa. Ei turvapaikanhakijaa voida pakottaa asumaan jossain siihen tarkoitukseen valitussa ghetossa. Myös toki tämä “y-tunnus, yrittäjästatus ja yhteiskuntaoppia”-jutut kertoo sen karun totuuden että turvapaikanhakijoihin halutaan suhtautua resurssina ja sivuutetaan se että kaikilla ei siihen rahkeita ole. Miten vaikka fyysisesti vammautunut tai PTSD-oireista kärsivä turvapaikanhakija ryhtyy samantien yrittäjäksi?

Ja sitten tietty Maassa maan tavalla on perinteisempiä rasistisia hokemia. Sama rasistinen kielenkäyttö näkyy muutenkin artikkelissa vahvasti ilmaisuissa kuten hyysäys, minä veronmaksaja, ylimielisyys [viitaten turvapaikanhakijaan] ja lahjoitan heille aikaani korvauksetta. Good for you, Rajainmäki. Toivottavasti koet itsesi suureksikin hyväntekijäksi ja positiosi kilometreittäin turvapaikanhakijoiden yläpuolella olevaksi.

Tästä oli Twitterissä jonkin verran keskustelua. Juho Laitalainen MoonTV:ltä ensimmäiseksi huomautti että kirjoittaja voisi hyvin olla joku persu. Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen ei taas nähnyt jutussa mitään vikaa. Onneksi Elina Sorsa kommentoi sen mitä itsekin ajattelin ja näytän sen nyt tässä koska sitten minun ei tarvitse itse sanoa.

vihreälanka4.PNG

 

Missä nyt sitten päästään oikeastaan siihen asian ongelmalliseen ytimeen. Vihreän Langan päätoimittaja sanoo että käsitellään monelta kantilta maahanmuuttoa, mikä, kuten kaikki tiedämme, tarkoittaa sitä että annetaan rasisteille tilaa ja muutetaan koko keskustelua vielä vähemmän tolkulliseksi. Mitään ongelmaa tässä ei nähdä, koska kukaan ei ole käyttänyt alatyylisiä ilmaisuja johon Vihreän langan lukijakunta reagoisi. Sen sijaan Vihreän langan lukija voi, minkä Juhana Vartiaisen kehumiselta ennättää, jakaa tätä facebookissa ja todeta että hyvää pohdintaa. 

Vinkkinä: jos Hommaforum on tekstisi kanssa samaa mieltä, olet mämminyt.

vihreälanka2.PNG

Lopuksi vielä todettakoon että aika moni tuttuni on reagoinut siihen että jos Vihreät on perinteisesti se puolue jota pidetään noin sosiaaliliberaalina ja skarpin edistyksellisenä, niin tämä on kaikkea muuta kuin sitä. Toivottavasti tällaiset ulostulot näkyy siinä että jotkut jää kotiin eivätkä anna ääniään Vihreille. Meillä on jo tarpeeksi rasisteja politiikassa ilman että sinne pitää viedä lisää Vihreitä rasisteja.

 

Vihreä lanka – rasismia liberaaliuden varjolla

4 thoughts on “Vihreä lanka – rasismia liberaaliuden varjolla

 1. Henkilö Ihminen says:

  Haluan nyt sanoa tässä, koska kerran anonyymina voin.

  Jussi, ihailen sinua todella paljon. Olet älykäs, hauska ja sinussa on itseironiaa, pelottomuutta ja tulta. Toivon, että näet sen itsekin. Kaikkea hyvää sinulle, aion seurata ja olla kaukaa vähän ihastunut.

  Like

 2. Esa Kauppila says:

  Sinnepä meni Vihreiltä minun ääneni, sitten. Alkaa muuten olla aika vaikeaa löytää yhtään puoluetta Suomessa jota voisi äänestää, tuntuvat kaikki olevan joko avoimesti rasisteja, rasismin ja fasismin kanssa äänien toivossa flirttailevia tai vähintään asiasta vaikenevia sivustaseuraajia ja tietysti samalla rasismin, kansallisuhon ja fasismin edesauttajia. Se mikä ihmetyttää on etteivät nämä nk. liberaalit ja ihmisoikeuksia kunniottavat ja humaanit tyypit tajua miten heidän, heidänkin, meidän kaikkien käy jos asioiden annetaan jatkuvasti mennä koko ajan huonompaan suuntaan? Jonain päivänä ne ovat sinunkin ovellasi ja silloin on ihan turha enää lässyttää mistään dialogista ja eri mielipiteiden ottamisesta keskusteluun etc. Voi vittu että me ollaan kohta kusessa, koko porukka. Tai no, ollaan jo. Onneksi ilmastonmuutos tulee suht pian tuhoamaan ihmiskunnan, eipä jää kukaan kaipaamaan …

  Liked by 1 person

 3. Semjon says:

  Olette nyt yhden artikkelin perusteella langettamassa tuomiota koko puolueelle ja sen kannattajille. Tämä on juuri sitä samaa mentaliteettia, joka rasisteilla on turvapaikanhakijoita kohtaan: koko kirjava ryhmä olemuksellistuu ja pelkistyy yksittäisiin hairahduksiin. Ei tilaa virheille, asiat täysin mustavalkoisia, ideaalista vähäinenkin poikkeaminen saastuttaa perinpohjaisesti yksilön ja kaiken mihin hän on liittynyt.

  Ottaen vielä huomioon, että on kyse henkilön näkemyksistä ja kokemuksista, joka on konkreettisesti pistänyt itsensä peliin auttaakseen turvapaikanhakijoita. Ehkäpä tämä sammakkoperspektiivin omaaminen on toimituksessakin katsottu olleen riittävän painava peruste kirjoituksen julkaisulle, vaikka sen tietyn kiistanalaisuuden ymmärtää. On liian helppo nojatuolista moralisoida tarinaa, josta kuvastuu eletyn elämän, yksilöiden ja yhteiskuntamme turhauttava epätäydellisyys — silläkin uhalla, että kaikki ei näyttäydy kauniina ja ylevänä myöskään autettavien kohdalla.

  Ehkäpä voitte Rajainmäen tarinan vastapainoksi kirjoittaa — vaikka Vihreään Lankaan — omakohtaisen tarinanne siitä, miten turvapaikanhakijat sekä vastaanotto- ja kotoutumisjärjestelmämme näyttäytyy oman auttamistyönne kautta?
  .

  ,

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s