Onko ajatus vastuunkannosta täysin mahdoton, YTHS?

Mehän tiedämme sen että vaikka lääkärin työtä sanotaan vastuulliseksi, käytäntö on eri. Saa mennä aika kauas Suomen oikeushistoriassa että löytää tapauksen missä hoitovirheen takia lääkäri joutuu istumaan vankeustuomiota. Sairaanhoitajille on kyllä annettu vankeusrangaistuksiakin.

Turun YTHS:n tapauksessa jota käsiteltiin juuri Turun ylioppilaslehdessä (sisältövaroitus: transvastaisuus, seksismi, heteroseksismi), kyse on vähän toisenlaisesta tapauksesta. Nimittäin gynekologista, jotka on koko sen ajan mikä on minulla hänen menetelmistään tiedossa, ollut äärimmäisen epäasiallinen tapa tehdä töitä ja kohdata potilaita. Juuri viime perjantaina mm. kuulin tästä artikkelin gynekologista tapauksen, missä hän vastusti potilaan pyytämää lähetettää sterilisaatioon siltä pohjalta että “voihan lapsesi vaikka kuolla tulipalossa ja mites sitten teet uusia.”

yths-tylkkari.jpg

Mutta turha mennä sitä syvemmälle, artikkelin sisältö on aivan riittävä ja gynekologin persoonaa ja ammattitaitoa ei tarvitse tässä sen enempää käsitellä.

Ongelman ydin ei ole niinkään se että yksi tohtori on aivan helvetillinen käppäukko, ja niissä määrin että melkein poikkeuksetta turkulaiset opiskelijat jotka on  gynekologin asiakkaita, tietävät hänen nimensä ja ihmisille kerrotaan että ei kannata muuten käydä gynellä YTHS:llä.

Ongelman ydin on se että YTHS:n johto tekee niinkuin Suomessa aina: välttelee vastuuta siitä että potilaat kohtaa tällaista kohtelua. Pieni sitaatti artikkelista alla.

oho melkein tuli ukon nimi tähän

Ongelma mitä artikkelissa ei ole mainittu: Kankare ja Kuusela valehtelee ja välttelee vastuuta. Gynekologin toiminta on ollut tiedossa vähintään kymmenen vuotta mutta YTHS ei ole tehnyt yhtään mitään korjatakseen asiaa. Luulisi ettei olisi mahdotonta siirtää työntekijää muihin tehtäviin, vaikka työntekijä on kuinka lääkäri. Tai vaikka irtisanoa. Yksi virallinen varoitus ja sitten irtisanominen jos seuraava kerta tulee vastaan? Onko tämä liian vaikeaa?

On. Koska jos jotain olen ymmärtänyt, niin Suomessa vastuuta ei kanneta, ja kaikkein vähiten vastuuta kannetaan sosiaali- ja terveyspuolella, ja mahdollisesti myös poliisissa. Nimittäin tästä toisestakin tapauksesta paljastui että käytännössä kaikki siellä työskennelleet tiesivät tilanteesta vuosia mutteivät tuoneet sitä julki. Ei teihin voi luottaa lainkaan.

 

 

 

Advertisements
Onko ajatus vastuunkannosta täysin mahdoton, YTHS?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s