Lyhyt intro syrjintään ja muuhun: eli ukot, kerrankin turvat kiinni

Tämä ei ole mikään diippi käsittely aiheesta. Monet muut on tehneet sen paremmin. Lukekaa sitä varten vaikka Ruskeita tyttöjä tai Sophie Labellen Assigned Malea. Tai kenen tahansa feministin kirjoituksia, jos kiinnostaa feministiset jutut. Mutta niinkuin näissä asioissa on, on joskus helpompi sanoa että mikä ei ole jotain kuin mikä on.

rockwell.png

 

Twitterissä oli taas vaihteeksi vääntöä siitä että eikö sukupuolinen syrjintä voi kohdistua miehiin ja toinen klassikkoaihe eli eikö rasismi voi kohdistua valkoisiinkin? Lyhyt vastaus on tämä: ei voi. Mene kotiisi ja turpa kiinni, sinä valkoinen cishetmies. Koska jostain kumman syystä ne aina esittää näitä mielipiteitä. Tai sitten niitä esittää Sanna Ukkola.

Hieman pidempi versio on tämä: syrjintä ei ole merkityksellistä ellei sen takana ole rakenteita. Esimerkiksi meidän suomalaisen yhteiskuntamme rakenteet ovat sellaisia, että jos et ole valkoinen, saumat on sen puolella että sinulle ei suositella yliopisto-opintoja vaan ehdotetaan että menepäs opiskelemaan lähihoitajaksi tai bussikuskiksi. Tai jos olet nainen, saat monesti kuulla että olet liikaa äänessä jos ylipäätään avaat suusi. Tai jos olet liikuntarajoitteinen, saat kuulla että olisi parempi että et tulisi johonkin tapahtumaan koska tapahtumapaikka ei ole esteetön ja olisi kovin hankalaa jos tulisit sinne.Nämä on sellaisia asioita jotka haittaavat miljoonien ihmisten elämää pelkästään tässä maassa.

Valkoiseen, varakkaaseen länsimaiseen cishet-mieheen ei kohdistu Suomessa minkäänlaista syrjintää (tai ylipäätään oikeastaan missään). On toki ongelmallisia rakenteita jotka vaikuttaa näihinkin, mutta: niitä rakenteita ylläpitää ne samaiset valkoiset cishetmiehet. Mutta yksikään nainen ei Suomessa voi kohdistaa merkittävää syrjintää näihin. Eikä yksikään ei-valkoinen.

Se että nainen tai muunsukupuolinen sanoo miestä käppäukoksi ei ole syrjintää. Kun rodullistetut järjestävät valkoisilta kielletyn tapahtuman, se ei ole syrjintää ei myöskään ole syrjintää, eikä se että  Syrjinnän määritelmä ei ole se että jollekulle tuli paha mieli tai että ei ole tervetullut jokaiseen tilaan.

Syrjinnän ydin on siinä että se rajoittaa ihmisten elämää, ratkaisuja, mahdollisuuksia ja turvallisuutta. Sen cishet-käppäukon mieleen ei tule koskaan että onko turvallista mennä baarissa kuselle, toisin kuin transihmiselle, jotka joutuu miettimään tätä aivan liian monesti. Eikä se saa myöskään kuulla työhaastattelussa “emme arvanneet että olet… romani.” Ja niin edelleen.

Neuvoni on siis tämä: joskus voi vaan pitää turpansa kiinni ja oikeasti kuunnella marginalisoituja ihmisiä eikä olla aina se tyyppi joka alkaa selittää siitä miten kerran tuli paha mieli. Koska valkoisella cishetmiehellä on aina helpompaa kuin kaikilla muilla.

Advertisements
Lyhyt intro syrjintään ja muuhun: eli ukot, kerrankin turvat kiinni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s