Sosiaaliturva joka ei ollut siellä

”Pyytäkää töitä, ja ellei niitä anneta, pyytäkää leipää, ja ellei sitä anneta, ottakaa leipä.”

Emma Goldman, 1893

 

Itse tavallaan odotin sitä että toimeentulotuki siirtyisi sosiaalitoimistoilta Kelalle, koska Turun sosiaalitoimi on erikoistunut tekemään lainvastaisia päätöksiä aivan liian hitaasti. Kehuinkin jopa aiemmin Kelan toimintaa tässä. Ei olisi pitänyt.

No, nyt kuitenkin on paljastunut se että tilanne ei ole mitään muuta kuin katastrofaalinen, ja vielä joka ainoalla osa-alueella.  Ja sen sanan käyttäminen ei ole liioittelua, koska tilanne tällä hetkellä on nyt se että kymmenet tuhannet suomalaiset eivät enää tiedä miten maksavat vuokransa tai mistä saa ruokaa. 

Lukekaapa tuo uudestaan: kymmenet tuhannet suomalaiset eivät enää tiedä miten maksavat vuokransa tai mistä saa ruokaa. 

veronika
Koska rikkaat eivät välitä köyhistä lainkaan, Honkasalo.

Olisi miellyttävää jos tämä olisi tavanomainen retorinen keino mutta kun se ei ole. Koska virkamiehet, hallitus ja eduskunta eivät välitä köyhistä, meillä on tämä tilanne. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonenhan on sitä mieltä että sosiaaliturvan pitäisi olla vastikkeellista ja ei pitäisi maksaa ihmisille rahaa olemisesta. Joten kaikki jotka on toimeentulotuella eivät oikeastaan ansaitse rahaa.

Tähän väliin lyhyt katsaus siihen miksi sosiaaliturva on olemassa. Sosiaaliturvahan on nykyisessä pohjois-eurooppalaisessa muodossaan alunperin oikeistokonservatiivinen idea, jota lähti kannattamaan muun muassa Preussin valtakunnankansleri Bismarck aikoinaan, koska silloin vuoden 1848 tapahtumat olivat tuoreessa muistissa.Sosiaaliturva ei ole olemassa siksi, että on moraalisesti oikein pitää huoli ihmisistä, vaan siksi että ilman sosiaaliturvaa jokainen kansantalouden notkahdus romahduttaa yhteiskuntarauhan. Retorisesti voisi sanoa että toimeentulotuki Suomessa on taannut sen että Kontula ei tule Kruununhakaan ja pistä rikkaiden omaisuutta jakoon noin vaan, koska pääasiassa nälkäkuolemaa ei ole tarvinnut pelätä. Tosin kun tästä huomauttelee nykyoikeistolaisille, niin tulee yleensä jotain mutinaa siitä että tämähän on kiristystä. Totta kai se on. Pahoittelen, oikeistolainen, kun tosimaailma ei pelaa sinun sääntöjesi mukaan. Etuoikeutesi takaa se että veroistasi maksetaan köyhien sosiaaliturva.

Palataan Elli Aaltoseen. Kelan pääjohtajan kuukausipalkka on jotain yli 15 tuhatta euroa. Eli Kelan pääjohtaja saa enemmän palkkaa per kuukausi kuin mitä tukien varassa saava ihminen saa vuodessa. Noin kaksi kertaa enemmän kuin minä vuodessa, itse asiassa. Tätähän perustellaan sillä että tällaiseen tehtävään on vaikea saada pätevä ihminen jos ei maksa tarpeeksi. Nyt tosin se Kempeleen Mugabe järkkäsi johtoon sellaisen ihmisen joka ei osaa yhtään mitään, ymmärrä sosiaalipolitiikasta mitään tai ylipäätään käsitä mitään yhteiskuntarakenteista. Tuosta linkistähän selvisi että Aaltosella ei ole toimeentulon kanssa huolia kun tietää että palkka on aina niin iso ettei sitä tarvitse edes kysyä kun saa uuden jopin.

Vähän eri meillä täällä todellisuuden puolella.

Taidan oikeastaan lopetella tähän kohtia koska sillä ei ole yhtään mitään väliä että miten hienosti avaan tämän epäoikeudenmukaisuutta. Media voi kirjoittaa sata nyyhkytarinaa siitä miten joltakulta amputoitiin jalka koska ei saanut rahaa diabeteslääkkeisiin, voidaan haastatella tuhatta ihmistä leipäjonossa ja kertoa miten ihmisillä ei ole varaa ruokaan, mutta yksikään päättäjä ei koskaan sitä kuuntele. Siksi minua ei erityisemmin huoleta uutiset Ylen poliittisesta ohjauksesta, koska sillä ei ole koskaan Suomessa ollut mitään merkitystä. Elli Aaltonen ei koskaan saa minkäänlaista rangaistusta siitä että hänen epäpätevyytensä on johtanut siihen että tuhansia ihmisiä uhkaa kodittomuus ja vielä suuremmalla joukolla ei ole varaa syödä toistaiseksi. Ministeri ei eroa. Hallitus ei eroa. Mikään ei muutu.

Oikeastaan ainoa hyvä asia tässä on se miten tällaisen kaltaiset tapahtumat johtaa siihen että ihmiset tajuaa että valtioon ja päättäjiin ei voi luottaa. Rakentakaa omat rakenteenne, älkää luottako omistavan luokan hyväntahtoisuuteen.

 

 

 

 

Advertisements
Sosiaaliturva joka ei ollut siellä

4 thoughts on “Sosiaaliturva joka ei ollut siellä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s