Menestys, toimijuus ja muut valheet

Melkein jokainen kiittää menestyksestään yleensä tukijoukkoja ja sanoo tehneensä kovaa työtä sen eteen että menestyy. Se on silkkaa roskaa, niinkuin jokainen joka ei ole menestynyt, voisi kertoa.

Mikään ei takaa taloudellista menestymistä nyky-yhteiskunnassa, paitsi rahan periminen. Se on sen sortin valttikortti että sille ei juuri voi kilpailla. Siltikin, omissa tutuissani on melkomoisen paljon niin sanottujen hyvien perheiden kasvatteja joille on tullut pelkkää kakkosseiskaa käteen siinä vaiheessa kun on alettu katsoa aikuisiän menetystä. Hitto, taidanpa itse olla sellainen, kun ei ole perhetaustoissa mitään pahaa, dramaattista tai traagista.

Illuusio siitä että ihmisellä on valtaa yli oman elämänsä seuraa siitä että se vaikuttaa siltä, jos kohtalo on suosinut. Tapasitko töissä joskus jonkun, joka myöhemmin ehdotti että tulet sille töihin ja nyt olet optiomiljonääri? Kumpi vaikuttaa enemmän, se että teit kovasti töitä (tai et) tämän eteen vai se että sinulle ylipäätään tuli tällainen mahdollisuus eteen ja se johtikin johonkin?

Omassa elämässäni olen mokaillut kaikenlaista ja niistä mokista saa jatkuvasti kärsiä. Silti olen tehnyt asioita mihin jatkuvasti yhteiskunnassamme suorastaan kannustetaan: olen perustanut yrityksiä ja olen mennyt töihin kesken opiskelun. Salaisuus piilee siinä että mikään näistä ei johtanut koskaan mihinkään, lähinnä ne söi voimavarani ja vei aikaa. Mitään positiivista ei koskaan näistä seurannut. Se ei johtanut siihen että olisin päässyt koskaan parempiin töihin, ilmaistyön tekeminen startupissa ei johtanut mihinkään paitsi ajanhukkaan.

Meillä ei ole lainkaan kontrollia yli omien elämiemme. Siksi aika usein toteankin etten jaksa enää edes hakea auki olevia työpaikkoja, koska tiedän etten pääse niihin kuitenkaan, riippumatta siitä onko minulla osaamista joka riittäisi. Koska arpa ei joka tapauksessa tule osumaan kohdalle. Ei ole yhtään mitään sellaista vaihtoehtoa jonka voisin valita, joka varmuudella johtaisi siihen että tienaisi edes kaksi tonnia kuussa.

Ehkäpä niiden jotka on saavuttaneet taloudellista menestystä pitäisi enemmän kiittää sattumaa ja vähemmän itseään.

 

Advertisements
Menestys, toimijuus ja muut valheet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s