Poliisin uskottavuus vihapuheen vastaisessa työssä

#pingstudio-meiningeissä oli tavanomaiseen tapaan myös poliisi ja aiheena oli vihapuhe ja epäilyttävä materiaali netissä ja niin eespäin, asiat mistä poliisi on puhunut jo vaikka kuinka kauan.

Nyt sitten pitäisi alkaa esittää kysymyksiä siitä että missä kohtaa viestinnän ja sosiaalisen median ammattilaiset voisi sanoa poliisille että “teillä ei ole uskottavuutta.” Huolimatta siitä että poliisi sanoo toimivansa niin hyvin kuin osaa, on hyvin ilmiselvää se että käytännössä jokainen joka joutuu tekemään rikosilmoituksen esim. netissä tapahtuvasta häirinnästä, uhkauksista, seksuaalisesta ahdistelusta, tai käytännössä mistä tahansa, saa kuulla että esitutkinta on lakkautettu taloudellisista syistä. Siitä huolimatta että poliisi sanoo ottavansa nämä asiat vakavasti, tavallista ihmistä kohtaan tehtyjä rikoksia ei tutkita. Käytännössä ainoa poikkeus koko saralta on Seppo Lehdon saama vankeustuomio kunnianloukkauksesta, mutta siinä uhrien joukossa oli mm. tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Sehän on myös hyvin tiedossa että nettihäirinnän ja uhkailun takana on monesti äärioikeistolaiset tahot kuten esim. Suomi Ensin- ja Rajat Kiinni-liikkeiden porukoissa pyörivät, äärioikeistolaiset nettifoorumit Ylilauta ja Hommaforum ja niin edelleen.

Silti tässä viikonlopun aikana (flunssaisena on aikaa seurata kaiken maailman outoja juttuja, suosittelen) on nähty miten Suomi Ensin -mielenosoitus saa jatkaa kolmatta päivää touhujaan siitä huolimatta että rikkovat toistuvasti poliisin antamia määräyksiä (poliisilain nojalla annettuja) olla menemättä toiselle puolelle Mannerheimintietä jossa on turvapaikanhakijoiden asemaa puolustava mielenosoitus ja Suomi Ensin -järjestyksenvalvojat toimivat tavalla joka ei edusta mitään asiallista järjestyksenvalvontaa, vaan esimerkiksi käyvät käsiksi ohikulkijoihin jotka sattuvat huutamaan tai jopa kysymään jotain mikä ei miellytä Suomi Ensin -puuhapoikia. Ja muutenkin Suomi Ensin -porukalla on lievää ongelmaa tässä ja tässä kohtaa kuunnella poliisin juttuja. Huomionarvoistahan on myös se että noissa tilanteissa missä Suomi Ensin -järjestyksenvalvojat käy käsiksi ohikulkijoihin, niin järjestyksenvalvojien apuna on aina myös muita Suomi Ensin -mielenosoittajia.

Eilen huvikseni twiittasin poliisin viestintäpäällikölle aiheesta sen jälkeen kun mielenosoittaja ilmoitti että on valmis tarttumaan aseisiin ja mm. pääministeri Sipilä pitäisi tappaa. Luotoselle twiittasin siksi koska  häneltä oli minulle tullut #pingstudio-hommien aikana kommenttia. Vastaus oli melko tyypillinen.

markoluotonen

En taida nähdä sitä vaivaa, Marko. Erityisesti sen jälkeen kun muissa mielenosoituksissa on reagoitu liian kovaäänisen musiikin soittamiseen pippurisumutteella ja etälamauttimen käytöllä, mutta äärioikeistolaiset saa käyttäytyä tällä tavalla jo kolmatta päivää.

Summa summarum: mitä vihapuheen estämiseen tulee, poliisilla ei ole erityisesti uskottavuutta, koska poliisi ei osaa tai halua tehdä mitään estääkseen väkivaltaisia äärioikeistoliikkeitä toimimasta.

 

Advertisements
Poliisin uskottavuus vihapuheen vastaisessa työssä

5 thoughts on “Poliisin uskottavuus vihapuheen vastaisessa työssä

 1. Moi Jussi! Olisitpa ollut tapahtumassa keskustelemassa tästä ja esittämässä kysymykset suoraan Luotoselle. Hän myönsi ihan avoimesti, että he eivät pysty puuttumaan kaikkeen yhtä hyvin kuin haluaisivat. Vasta viimeisen vuoden aikana poliisi on oikeuskanslerin ja poliittisten päättäjien tuella saanut lisää resursseja vihapuheen ja viharikosten kitkemiseksi, mutta toisaalta samat päättäjät ei vieläkään koe tarpeelliseksi viedä vihapuhetta tai viharikoksia lainsäädäntöön. En tiedä miten voit viitata tilaisuudessa käytyyn keskusteluun tai vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen, kun et ole ollut tilaisuudessa läsnä. Olen monesta asiasta kanssasi samaa mieltä, mutta tämä keskustelutyyli ei ole se, jolla asioita voidaan muuttaa.

  Like

  1. Minun pitäisi olla ensin joku jotta minut kutsuttaisiin minnekään.

   Perusongelma tässä on uskottavuus, uskottavuus, uskottavuus. Luotonen voi puhua ihan mitä haluaa, mutta fakta on että esimerkiksi Helsingin poliisi kohtelee rasisteja silkkihansikkain jatkuvasti. Siihen voisi puuttua yhdellä puhelinsoitolla jos Poliisihallitusta kiinnostaisi, mutta ei kiinnosta.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s