Neutraaliusharha, eli miten toimittajat tukevat ääriliikkeitä

Tästä tulee aika lyhyt päivitys koska olen flunssassa mutta tiivistettäköön nopeasti.

Viime aikoina journalistit ovat paheksuneet sitä miten presidentti Trump puhuu eri mediataloista valeuutisten tekijöinä. Se on hauskaa sinänsä, mutta sen kaiken valituksen keskellä miten journalismia ei enää arvosteta, journalismin rappeutuminen clickbaitiksi on hyvin suurilta osin journalistien oma vika.

Koska konflikti uutisoinnissa tuo aina katsojia, journalisteilla on tendenssiä päästää ääneen rasisteja ja äärioikeistolaisia ja perustella tätä neutraalilla positiollaan. Neutraaliudella YLE esimerkiksi perusteli sen miksi 2013 Hetero Priden järjestäjät haastateltiin, vaikka Hetero Pride oli alle parinkymmenen äärioikeistolaisen projekti. Moni mielenosoitus on jäänyt vähemmälle huomiolle mediassa.

Samaan aikaan YLE on keksinyt tämän A2ilta-konseptin joka perustuu siihen että kaavitaan kasaan mitä tahansa laitaoikeistolaisia ja laitetaan ne huutamaan studiossa koska sitten tulee katsojia.

Ja YLE Kioski perustelee viharikoksesta tuomitun perussuomalaisen päästämistä ääneen sillä että tämä on tavallaan asiantuntija mitä vihapuheeseen tulee, koska on saanut tuomion.

Varmasti tällä tavalla saa niitä katsojia, mutta se toimii myös vahvasti delegitimovana toimintamallina. Jos ainoa kriteeri jolla pääsee studioon on se että että on tuomittu rasistisesta rikoksesta, niin on kyllä syytä ihmetellä että miksi ihmeessä meillä pitää olla joku julkisrahoitteinen media ylipäätään. Mikä pahinta, tämä kohtelu mediassa legitimoi äärioikeistoa joka haluaa riistää monilta ihmisoikeudet, eivätkä toimittajat tunnu edes ymmärtävän sitä että miksi esim. LGBT-aktiivit ei jaksa aina arvostaa toimittajia.

Itse alkaisin taas ehkä katsoa YLE:n lähetyksiä jos viharikoksista olisi keskustelemassa vähemmistöaktivisti, akateeminen tutkija ja ehkä joku Supon asiantuntija. Siitä voisi syntyä jotain tolkullista keskusteluakin, eikä pelkästään konfliktinhakuista clickbaitia.

 

 

Advertisements
Neutraaliusharha, eli miten toimittajat tukevat ääriliikkeitä

One thought on “Neutraaliusharha, eli miten toimittajat tukevat ääriliikkeitä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s