Trump ja Suomen oikeisto

Suomessa on ollut selkeästi ongelmaa ottaa kantaa Trumpin valintaan Yhdysvaltojen presidentiksi. Osittain tämä johtuu siitä että suomalainen media lähtökohtaisesti on kyvytöntä, ja suurilta osin suomalaisella medialla ei ole osaavia kirjeenvaihtajia Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Ylen kirjeenvaihtaja paikalta totesi että Trumpin virkaanastujaispuhe oli vasemmistolainen ja sisälsi sosialismista tuttuja piirteitä. Ja Helsingin Sanomat suuressa viisaudessaan lähetti Washingtoniin Saska Saarikosken, mies joka tunnetaan lähinnä siitä että se on niin pihalla kaikesta ettei sille voi antaa tehtäväksi edes hakea Rizloja kioskilta. Suomalaisessa mediassa on ehkä kourallinen toimittajia jotka osaa kirjoittaa politiikasta muuten kuin raportoimalla mitä poliitikko sanoi.

Ystäväni Tatu Ahponen huomautti eilen siitä miten pihalla Suomen oikeisto. Sellaiset Ajatusten Vantaanjoet kuten esim Kimmo Sasi on jo ehtinyt todeta että Trumpin valtaannousu on hyvä asia koska jotain ja Persunuoret ovat aktiivisesti ehtineet ilkkua sillä että nyt on viimein vallassa avoimen rasistinen ja autoritäärinen presidentti.

Mutta mitä tämä nyt oikeastaan tarkoittaa Suomen oikeiston positiolle? Siitä huolimatta että oikeiston papukaijat jaksaa kaakattaa siitä miten vasemmisto piti Neuvostoliiton ohjuksia rauhanohjuksia ja oli rähmällään itään, suomalainen oikeisto vuoden 1991 jälkeen on aika lailla kritiikittä kannattanut kaikkea mitä Yhdysvallat tekee ja halunnut ajaa Suomen osaksi Natoa koska se tarkoittaisi, öh, jotain?

Pidän itseäni jonkinkaltaisena anarkistisena realpolitik-tyyppinä mitä analyysihommiin tulee, ja positiointi Yhdysvaltojen liittolaiseksi on sellainen asia jonka edut ovat jääneet minulle aika pitkälti pimentoon. Mitään konkreettista hyötyä siitä että Suomi ja Ruotsi on olleet siivoamassa Yhdysvaltojen epäonnistuneen Afganistanin sodan jälkiä (tuloksettomasti) ei ole ollut.

Erityisesti Kokoomuksesta kuuluu vielä nytkin, kun jo aivan ilmeistä että Trumpin kausi tulee olemaan kaoottinen ja heikentämään esim Baltian turvallisuustilannetta koska Trumpia ei kauheasti kiinnosta ylläpitää liittoutumajärjestelmää mitä Yhdysvallat on rakentaneet. Jos Naton johtavan maan korkein päättäjä toteaa että Yhdysvallat täyttää Artikla 5 -velvollisuutensa jos sattuu nappaamaan, se tarkoittaa sitä että Nato-optio ei ole relevantti vaihtoehto Suomelle mitenkään. Puhumattakaan siitä miten Yhdysvallat on nyt hyvissä väleissä Venäjän kanssa ja toimivat yhdessä Syyriassa ylläpitääkseen Bashar al-Assadin diktatuuria.

Kaikkihan me tiesimme että Kimmo Sasin kaltaiset oikeistolaiset on syöneet biojätteetkin ideologian roskakorista mutta Trump merkitsee sitä että suomalaisen oikeiston ulkopoliittiselta linjalta putosi pohja. Nato ei ole enää relevantti ja Yhdysvallat ei ole hyvä liittolainen.

 

 

Advertisements
Trump ja Suomen oikeisto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s